OÜ Mitteldorf on Eesti Töötukassa koolituskaardi partner

Klubi “Unistus” 23. kohtumine 18.01.2022

Klubi “Unistus” 23. kohtumine 18.01.2022

Klubi algas traditsioonilise uudiste ringiga. Kogu teema kaldus ühisele terminile: meditsiin. Juttu tuli eriarstidele pääsemisest, meditsiini rahastusest, Coronast, psühholoogilisest tervisest, haiguslehtedest, silmaoperatsioonidest, prillidest jne.

Teemaks oli ajakirjandus ja meil jäi kunagi õhku lubadus kuulata erinevaid murdekeeli. Kuulasimegi seekord setu murrakut, võru murrakut ja kihnu keelt. Murrakud on väikseimad piirkondlikud murdekujud . Murrakuala on enamasti samastatud kihelkonnaga ja nii võiks murrakuid nimetada ka kihelkonnamurreteks. Mõnikord võib kihelkonnas olla siiski rohkem kui üks murdepruuk, näiteks on erinenud Häädemeeste põhjaosa Tahkuranna murrak ja lõunaosa Häädemeeste murrak, seal langeb murraku piir kokku valla piiriga. Oma murrak on olnud ka mitmel saarel, mis olid osa suuremast kihelkonnast, näiteks Kihnus. Üldiselt on sama murrakut rääkinud omavahel tihedamalt suhelnud põliskülade elanikud.

ERR lingilt oli leida eri murrakute uudiseid:

https://vikerraadio.err.ee/1608452117/vorukeelsed-uudised

https://vikerraadio.err.ee/1608454880/setukeelsed-uudised;

https://vikerraadio.err.ee/1608452885/kihnukeelsed-uudised

Arutasime uudistes kuuldu üle, tõime näiteks tüüpilisi erinevusi murrakutes ja kõikide osalejate sõnul oli see teema keeruline, aga huvitav.

Kihnukeelsete uudiste avafoto

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.