OÜ Mitteldorf on Eesti Töötukassa koolituskaardi partner

Klubi “Unistus” 7. kohtumine 28.09.2021

Klubi “Unistus” 7. kohtumine 28.09.2021

Klubi algas traditsioonilise vestlusringiga nädala uudistest. Klubi eestvedaja Samuel Golomb rääkis nädalavahetusel asetleidnud üritusest “Loomepada”, mis toimus Jõhvis juba 17. korda. Üritus toimus paralleelselt nii Jõhvi muusikaväljakul kui ka kontserdimajas 26. septembril. Tutvustati rahvustoite ja kohal olid ka Peipsi-äärsed külalised uhhaaga. Osaleda võis ka vene, eesti, tatari, ingerisoome, valgevene ja ukraina seltside ettevalmistatud lõbusates rahvamängudes ning tutvuda ka eri rahvaste traditsiooniliste olmeesemetega. Olid näitused, osa sai võtta käsitöötubadest ja meistriklassidest ning osaleda kirjanduslikel kohtumistel luuletajate ja kirjanikega. Esines Torupilli Jussi trio ning toimus galakontsert.

Vestlusringis tuli juttu veel pesumasina remondist, probleemidest tehnikaga ja sellest, kuidas see võib tuju rikkuda. Oli juttu ka tehnika vahetusest ja sellega kaasnevatest probleemidest. Üks klubiline rääkis Tartus käigust ja sellest, et nägi, kuidas koroonapiirangud muserdavad inimesi toidukohtades. Juttu tuli veel Kohtla-Järve koerteklubi tööst ja uuel nädalal toimuvast koertenäitusest.

Klubi esimeses pooles rääkisime eeposest “Kalevipoeg”, vaatasime eepost ennast ja tutvusime kuulsamate tsitaatidega eeposest ning kirjeldasime rahvuskangelat, Kalevipoega; vaatlesime ka Saarema vägilast Suurt Tõllu ja Hiiumaa vägilast Legerit, kes on Suure Tõllu vend . Rääkisime, et Tõllu tegevus kannab endas ka rahvavanema jooni: ta võitleb võõrvallutajatega, ehitab või püüab lõhkuda kirikuid. Vaatasime koos animafilmi “Suur Tõll”. (Suur Tõll (1980) – YouTube). 1980. aastal ilmus eesti vägilasmuistendi ainetel animafilm, mille peakunstnik oli Jüri Arrak ja käsikiri ja lavastus pärines Rein Raamatult. Animafilm tekitas osalejates erinevaid emotsioone ja arvamusi.

Pärast kohvipausi jätkasime klubi eesti kirjanduse radadel. Juttu tuli Eduard Vildest ja tädipojast Bornhöest, Aadu Hindist ja Anton Hansen Tammsaarest, Lydia Koidulast ja . Pikemalt rääkisime Jõhvi “poisist” Eduard Bornhöhest ja tema teostest “Vürst Gabriel ehe Pirita kloostri viimased päevad” ning “Kuulsuse narrid”. Saime tuttavaks Agnese ja Gabrieliga ning Salomon Vesipruuli ja Jaan Tatikaga. Vaatasime, millise auşamba autorile on Jõhvi linna soovinud püstitada Seaküla Simson ning kaalusime mõtet, kas Tatikal ja Vesipruulilgi poleks koht Jõhvis sammastena kohtumaja ees, ehk oleks see liiga otsene vihje poliitilistele kuulsuse narridele siin linnas. Ju aimas Bornhöhe juba seda lugu kirjutades selle sobilikkust kodulinna igal ajal.

Klubi lõpus lisas igaüks neid kirjanikke, keda teadis veel eesti kirjandusmaastikul: Eno Raud, Aino Pervik, Ellen Niit, Andrus Kivirähk, Mats Traat, Doris Kareva jne. Üllatav on see, et nii paljusid kirjanikke tunti.

Kuva lähtepilt
Pilt: Jüri Arrak “Suur Tõll”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.